90 min.
55 min.
145 min.
Oto danie kuchni indyjskiej, które weszło na stałe do letniego jadłospisu wielu krajów zachodnich. Lekko zmodyfikujemy przepis, dodając mniejszą ilość majonezu i jogurt zamiast śmietany.
Składniki:
- 450 g filetów z piersi kurczaka
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 duża marchewka, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 380 g ryżu basmati
- 40 g rodzynek
- 40 g suszonego mango
- 1 duży banan
- 70 g orzechów pekan
- 2 cukinie, pokrojone we wstążki
- świeża mięta, do przybrania
Przygotowanie:
1Włożyć mięso do dużego rondla, zalać wodą. Dodać cebulę, marchewkę, selera. Podgrzewać do momentu, kiedy woda zacznie się gotować – zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu. Dodać lekko zgniecione ziarna pieprzu i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż soki wypływające z mięsa będą przezroczyste.
2Wyjąć mięso z wody, odłożyć do wystygnięcia. Płyn, w którym się gotowało, przecedzić przez sitko o małych oczkach do naczynia z podziałką. Wyrzucić warzywa.
3Przygotować pilaw. Wypłukać ryż i wsypać do rondla, zalać 600 ml wywaru z mięsa. Dodać rodzynki i posiekane suszone mango. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki.
4Zdjąć rondel z ryżem z ognia i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Przełożyć ryż do miseczki i odstawić do wystygnięcia.
5Przygotować sos. Dokładnie wymieszać jogurt z majonezem, pastą curry, sokiem i skórką z cytryny. Ciągle mieszając, dodać szczypiorek, miętę i natkę pietruszki. Przyprawić pieprzem do smaku.
6Kiedy mięso zupełnie ostygnie, pokroić je w kawałki wielkości kęsa i włożyć do naczynia z sosem. (Można włożyć mięso z sosem do lodówki – wtedy należy wyjąć je z lodówki na kwadrans przed podaniem). Pokroić banana w plasterki, dodać do sosu i delikatnie wymieszać.
7Dodać orzechy pekan do ryżu, wymieszać i rozłożyć ryż na 6 talerzy. Ułożyć paski cukinii na ryżu, a na wierzch nałożyć kurczaka z sosem. Przybrać listkami świeżej mięty i podawać.
Porcja dla:
6 osób