Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
145 min.

Oto danie kuchni indyjskiej, które weszło na stałe do letniego jadłospisu wielu krajów zachodnich. Lekko zmodyfikujemy przepis, dodając mniejszą ilość majonezu i jogurt zamiast śmietany.

Składniki:

  • 450 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 duża marchewka, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 380 g ryżu basmati
  • 40 g rodzynek
  • 40 g suszonego mango
  • 1 duży banan
  • 70 g orzechów pekan
  • 2 cukinie, pokrojone we wstążki
  • świeża mięta, do przybrania

Przygotowanie:

1Włożyć mięso do dużego rondla, zalać wodą. Dodać cebulę, marchewkę, selera. Podgrzewać do momentu, kiedy woda zacznie się gotować – zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu. Dodać lekko zgniecione ziarna pieprzu i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż soki wypływające z mięsa będą przezroczyste.

2Wyjąć mięso z wody, odłożyć do wystygnięcia. Płyn, w którym się gotowało, przecedzić przez sitko o małych oczkach do naczynia z podziałką. Wyrzucić warzywa.

3Przygotować pilaw. Wypłukać ryż i wsypać do rondla, zalać 600 ml wywaru z mięsa. Dodać rodzynki i posiekane suszone mango. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki.

4Zdjąć rondel z ryżem z ognia i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Przełożyć ryż do miseczki i odstawić do wystygnięcia.

5Przygotować sos. Dokładnie wymieszać jogurt z majonezem, pastą curry, sokiem i skórką z cytryny. Ciągle mieszając, dodać szczypiorek, miętę i natkę pietruszki. Przyprawić pieprzem do smaku.

6Kiedy mięso zupełnie ostygnie, pokroić je w kawałki wielkości kęsa i włożyć do naczynia z sosem. (Można włożyć mięso z sosem do lodówki – wtedy należy wyjąć je z lodówki na kwadrans przed podaniem). Pokroić banana w plasterki, dodać do sosu i delikatnie wymieszać.

7Dodać orzechy pekan do ryżu, wymieszać i rozłożyć ryż na 6 talerzy. Ułożyć paski cukinii na ryżu, a na wierzch nałożyć kurczaka z sosem. Przybrać listkami świeżej mięty i podawać.

Porcja dla:

6 osób