Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Temu kurczakowi smaku nadają indyjskie przyprawy, ale nie jest pikantny. Wymaga trochę pracy, dlatego polecam go osobom cierpliwym i nie bojącym się nowych kulinarnych przygód! Ilość kolendry trzeba dopasować do indywidualnych gustów i ewentualnie dorzucić jeszcze jeden pęczek. Podawać z chlebem i ryżem.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (1400 g), pokrojony na kawałki
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Usunąć skórę z kurczaka i wyrzucić ją. Kurczaka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Wymieszać czosnek z imbirem i natrzeć tym kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i odstawić.

3W tym czasie zmiksować w blenderze na gładko kolendrę z kminem rzymskim, papryczką jalapeno i sokiem z cytryny, w potrzeby dodając więcej wody. Odstawić.

4W małej misce wymieszać orzechy ze śmietaną. Polać tym kurczaka.

5Piec przez 30 minut, aż z kurczaka zaczną wyciekać soki. Następnie odkryć i piec jeszcze przez 15 minut. W tym czasie soki w naczyniu zaczną lekko gęstnieć, tworząc sos.

6Wyjąć kurczaka z piekarnika, a sos z naczynia wymieszać ze zmiksowanymi ziołami i przyprawami. Polać tym sosem kurczaka na talerzach.

Porcja dla:

4 osób