30 min.
45 min.
75 min.
Temu kurczakowi smaku nadają indyjskie przyprawy, ale nie jest pikantny. Wymaga trochę pracy, dlatego polecam go osobom cierpliwym i nie bojącym się nowych kulinarnych przygód! Ilość kolendry trzeba dopasować do indywidualnych gustów i ewentualnie dorzucić jeszcze jeden pęczek. Podawać z chlebem i ryżem.
Składniki:
- 1 cały kurczak (1400 g), pokrojony na kawałki
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Usunąć skórę z kurczaka i wyrzucić ją. Kurczaka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Wymieszać czosnek z imbirem i natrzeć tym kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i odstawić.
3W tym czasie zmiksować w blenderze na gładko kolendrę z kminem rzymskim, papryczką jalapeno i sokiem z cytryny, w potrzeby dodając więcej wody. Odstawić.
4W małej misce wymieszać orzechy ze śmietaną. Polać tym kurczaka.
5Piec przez 30 minut, aż z kurczaka zaczną wyciekać soki. Następnie odkryć i piec jeszcze przez 15 minut. W tym czasie soki w naczyniu zaczną lekko gęstnieć, tworząc sos.
6Wyjąć kurczaka z piekarnika, a sos z naczynia wymieszać ze zmiksowanymi ziołami i przyprawami. Polać tym sosem kurczaka na talerzach.
Porcja dla:
4 osób