Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
225 min.

Tradycyjny likier jajeczno-kokosowy na bazie rumu, pochodzący z Portoryko. Pije się go tam w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 4 szklanki (1 l) mleczka kokosowego
  • 6 łyżek (75 g) białego cukru
  • 8 żółtek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 8 łyżek (120 ml) ciemnego rumu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Wymieszać mleczko kokosowe z cukrem w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu, aż niemalże zacznie wrzeć.

2Zmiksować żółtka z wanilią. Wmieszać 1/2 szklanki gorącego mleczka kokosowego. Następnie tę wymieszaną masę wlać do rondelka z gorącym mlekiem kokosowym, mieszając trzepaczką. Stale mieszać i gotować na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie temperaturę 71 stopni C. Powinna być na tyle gęsta, aby pokrywać tylną część łyżki. NIE ZAGOTOWAĆ!

3Przecedzić masę do miski, wmieszać rum i odstawić, aby ostygło do temperatury pokojowej. Na powierzchni mieszaniny ułożyć folię spożywczą (aby nie powstał kożuch) i wstawić ją do lodówki, aby się porządnie schłodziła. Podawać na zimno, posypane gałką muszkatołową.

Porcja dla:

8 osób