15 min.
30 min.
225 min.
Tradycyjny likier jajeczno-kokosowy na bazie rumu, pochodzący z Portoryko. Pije się go tam w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 4 szklanki (1 l) mleczka kokosowego
- 6 łyżek (75 g) białego cukru
- 8 żółtek
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 8 łyżek (120 ml) ciemnego rumu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Wymieszać mleczko kokosowe z cukrem w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu, aż niemalże zacznie wrzeć.
2Zmiksować żółtka z wanilią. Wmieszać 1/2 szklanki gorącego mleczka kokosowego. Następnie tę wymieszaną masę wlać do rondelka z gorącym mlekiem kokosowym, mieszając trzepaczką. Stale mieszać i gotować na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie temperaturę 71 stopni C. Powinna być na tyle gęsta, aby pokrywać tylną część łyżki. NIE ZAGOTOWAĆ!
3Przecedzić masę do miski, wmieszać rum i odstawić, aby ostygło do temperatury pokojowej. Na powierzchni mieszaniny ułożyć folię spożywczą (aby nie powstał kożuch) i wstawić ją do lodówki, aby się porządnie schłodziła. Podawać na zimno, posypane gałką muszkatołową.
Porcja dla:
8 osób