Czas przygotowania:
130 min.
130 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
Lubicie tajską kuchnię? Teraz możecie przygotować te pyszne potrawy w domu! Oto przepis na szaszłyki z kurczaka w tajskim stylu: kawałki kurczaka są marynowane w sosie z masłem orzechowym, a następnie grillowane.
Składniki:
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego
- 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
- 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki curry w proszku
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili
- 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
1Wymieszać masło orzechowe z sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, curry, czosnkiem i sosem chili. Umieścić kurczaka w marynacie i wstawić do lodówki. Marynować przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez noc.
2Mocno rozgrzać grill.
3Nadziewać kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków i grillować przez 5 minut na każdą stronę.
Porcja dla:
12 osób