Czas przygotowania:
130 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
150 min.

Lubicie tajską kuchnię? Teraz możecie przygotować te pyszne potrawy w domu! Oto przepis na szaszłyki z kurczaka w tajskim stylu: kawałki kurczaka są marynowane w sosie z masłem orzechowym, a następnie grillowane.

Składniki:

  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili
  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

1Wymieszać masło orzechowe z sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, curry, czosnkiem i sosem chili. Umieścić kurczaka w marynacie i wstawić do lodówki. Marynować przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez noc.

2Mocno rozgrzać grill.

3Nadziewać kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków i grillować przez 5 minut na każdą stronę.

Porcja dla:

12 osób