Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wiosenny akcent na talerzu – i dla dzieci i zakochanych. Skrzydła można udekorować dowolnie, na co tylko nam smak nadejdzie.

Składniki:

  • 8 kromek bułki pszennej (np. tzw. wrocławskiej)
  • 2 cienkie parówki drobiowe
  • 3 pomidorki koktailowe
  • 10 plasterków ogórka świeżego
  • 1 jajko
  • szczypiorek

Przygotowanie:

1Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na plasterki.

2Na środku talerza położyć parówkę (ugotowaną dla dzieci, surową dla starszych – jeśli takie lubimy jeść).

3Kromki bułki posmarować cienko masłem. Położyć je po bokach parówki niczym skrzydła motyla i udekorować: położyć sałatę, na nią plasterek jajka, rzodkiewki, pomidora, ogórka. Czułki zrobić ze szczypiorku. Oczy i kropki na skrzydłach z keczupu i majonezu.

4Całość posypać do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

2 osób