Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bardzo łatwy i w miarę szybko można go przygotować, a zaskakuje połączeniami. Bardzo lobią dzieci nawet takie niejadki.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżka masła
  • 4 kwaśne zielone jabłka
  • 2 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

1Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć na cienkie plastry. Rozbić, posolić, popieprzyć lub jeśli ktoś woli przyprawić vegetą i pieprzem.

2Tak przygotowane mięso obtoczyć w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe zdjąć z patelni i przykryć folią aluminiową aby nie wystygły.

3Na czystą patelnię włożyć łyżkę masła i rozpuścić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na maśle aż do zeszklenia. Przyprawić solą i pieprzem i jak ktoś lubi szczyptą cynamonu. Wymieszać i dodać (jeśli dla dzieci to łagodny ketchup a jeśli ktoś woli pikantniejsze potrawy może dodać hot ketchup) około 2 łyżek ketchupu, wymieszać.

4Na każdy plaster kurczaka położyć jabłka i rozsmarować na cały kawałek. Można podawać z ziemniakami lub ryżem albo same czy nawet z chlebem czy bułką. Smacznego.

Porcja dla:

2 osób