20 min.
30 min.
50 min.
Bardzo łatwy i w miarę szybko można go przygotować, a zaskakuje połączeniami. Bardzo lobią dzieci nawet takie niejadki.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- łyżka masła
- 4 kwaśne zielone jabłka
- 2 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
1Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć na cienkie plastry. Rozbić, posolić, popieprzyć lub jeśli ktoś woli przyprawić vegetą i pieprzem.
2Tak przygotowane mięso obtoczyć w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe zdjąć z patelni i przykryć folią aluminiową aby nie wystygły.
3Na czystą patelnię włożyć łyżkę masła i rozpuścić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na maśle aż do zeszklenia. Przyprawić solą i pieprzem i jak ktoś lubi szczyptą cynamonu. Wymieszać i dodać (jeśli dla dzieci to łagodny ketchup a jeśli ktoś woli pikantniejsze potrawy może dodać hot ketchup) około 2 łyżek ketchupu, wymieszać.
4Na każdy plaster kurczaka położyć jabłka i rozsmarować na cały kawałek. Można podawać z ziemniakami lub ryżem albo same czy nawet z chlebem czy bułką. Smacznego.
Porcja dla:
2 osób