Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To tego prostego, lecz wspaniale smakującego dania należy wybrać świeże steki z łososia. To lekki i świeży posiłek, który można podać na lunch lub obiad. Pasują do niego gotowane ziemniaki lub ryż.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 4 filety z łososia (po 200 g)
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250 g)
  • 100 ml półtłustej śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku u tymianku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

1W patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać filety z łososia i smażyć przez 15 minut, odwracając raz po upływie 7 minut.

2W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażać szalotkę na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać szpinak i dusić, aż cała woda wyparuje. Dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje.

3Ułożyć filety z łososia na półmisku i skropić sokiem z cytryny. Posypać ziołami i udekorować plasterkami cytryny. Podawać ze szpinakiem.

Porcja dla:

4 osób