Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
To tego prostego, lecz wspaniale smakującego dania należy wybrać świeże steki z łososia. To lekki i świeży posiłek, który można podać na lunch lub obiad. Pasują do niego gotowane ziemniaki lub ryż.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 4 filety z łososia (po 200 g)
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250 g)
- 100 ml półtłustej śmietany
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku u tymianku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
1W patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać filety z łososia i smażyć przez 15 minut, odwracając raz po upływie 7 minut.
2W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażać szalotkę na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać szpinak i dusić, aż cała woda wyparuje. Dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje.
3Ułożyć filety z łososia na półmisku i skropić sokiem z cytryny. Posypać ziołami i udekorować plasterkami cytryny. Podawać ze szpinakiem.
Porcja dla:
4 osób