Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
To bardzo oryginalny i egzotyczny przepis – danie jest gotowe w mig, więc można je upiec nawet w środku tygodnia. Najczęściej podaję go z białym ryżem, ale dobrze pasowałby też dziki ryż lub pilaw.
Składniki:
- 4 steki lub filety z łososia
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 łyżeczka pasty imbirowej (lub mielonego imbiru)
- 50 g listków świeżej kolendry
- 400 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Filety z łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać czosnkiem, imbirem i kolendrą. Polać mleczkiem kokosowym. Oprószyć solą i pieprzem.
3W misce wymieszać pocierając w palcach masło z mąką, kokosem i curry, aby powstały grudki. Doprawić solą i pieprzem.
4Posypać tym rybę w naczyniu i piec przez około 35 minut, aż ryba się w środku upiecze, a wierzch się zrumieni.
Porcja dla:
4 osób