Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

To bardzo oryginalny i egzotyczny przepis – danie jest gotowe w mig, więc można je upiec nawet w środku tygodnia. Najczęściej podaję go z białym ryżem, ale dobrze pasowałby też dziki ryż lub pilaw.

Składniki:

  • 4 steki lub filety z łososia
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej (lub mielonego imbiru)
  • 50 g listków świeżej kolendry
  • 400 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Filety z łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać czosnkiem, imbirem i kolendrą. Polać mleczkiem kokosowym. Oprószyć solą i pieprzem.

3W misce wymieszać pocierając w palcach masło z mąką, kokosem i curry, aby powstały grudki. Doprawić solą i pieprzem.

4Posypać tym rybę w naczyniu i piec przez około 35 minut, aż ryba się w środku upiecze, a wierzch się zrumieni.

Porcja dla:

4 osób