Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ten przepis łączy kiełbasę, kapustę i makaron, a wszystko przyprawione jest szałwią. Pochodzi od babci mojego męża, więc mój mąż to uwielbia. Nie ma chyba przysmaku, który byłby łatwiejszy do ugotowania. Lepiej smakuje, gdy jest podane następnego dnia, lub schłodzone przynajmniej przez godzinę, a następnie odgrzane. Proste i wyśmienite danie!

Składniki:

  • 225 g makaronu wstążki
  • 650 g kiełbasy wieprzowej, 1 łyżka szałwii
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 l wody, lub tyle, ile będzie trzeba
  • 1 duża główka kapusty, poszatkowanej
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 115 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Dodać makaron i gotować bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie al dente (około 5 minut). Odcedzić.

2W międzyczasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, dodać kiełbasę, paprykę, szałwię i cebulę. Smażyć, mieszając, aż kiełbasa będzie chrupiąca, równomiernie rumiana i już nie różowa (około 10 minut). Odsączyć i pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

3W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 4 szklanki wody. Dodać kapustę, mieszaninę z kiełbasą oraz makaron. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, ok. 30 minut. Dodać wodę, jeżeli będzie potrzeba; mieszanina nie powinna być sucha. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować śmietaną.

Porcja dla:

8 osób