110 min.
20 min.
130 min.
W tym przepisie tradycyjne kruche lub francuskie ciasto zastąpimy ciastem filo, które jest lżejsze i mniej tłuste. Danie podaje się z dużą ilością warzyw, takich jak świeżo ugotowana marchewka i groszek cukrowy oraz ziemniaków, które dostarczają organizmowi skrobi.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 340 g chudego rumsztyku bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego na kawałki
- 2 jagnięce nerki, pokrojone w kostkę
- 250 g szalotek, pokrojonych na połówki
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka sosu worcestershire
Przygotowanie:
1Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni. Wrzucić mięso i smażyć 2–3 minuty, przewracając, by kawałki przyrumieniły się równomiernie. Wyjąć łyżką cedzakową z patelni i przełożyć na talerz. Wrzucić na patelnię nerki i obrumienić, smażąc 1–2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
2Smażyć szalotki minutę, wrzucić na patelnię mięso i nerki. Dodać czosnek, tymianek, liść laurowy, sos worcestershire, wywar i piwo. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić godzinę na wolnym ogniu. Dodać pieczarki, marchewkę i ziemniaki. Wymieszać, przykryć ponownie i dusić jeszcze 30 minut na wolnym ogniu.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przełożyć nadzienie mięsno-warzywne łyżką cedzakową do czterech okrągłych form o pojemności 360 ml każda. Usunąć liść laurowy. Sos, który zostanie na patelni, gotować 5 minut, żeby odparował. Jego objętość powinna się zmniejszyć do około 450 ml. Doprawić go solą i pieprzem do smaku, polać nadzienie i odstawić, by nieco przestygło.
4Posmarować arkusz ciasta filo odrobiną z pozostałych 2 łyżek oliwy. Ułożyć na nim drugi arkusz ciasta i również posmarować odrobiną oliwy. Ścisnąć obie warstwy ciasta i ułożyć na mięsnym nadzieniu, a następnie okroić nożyczkami wokół brzegów. Podobnie przygotować pozostałe trzy formy. Piec 20 minut, aż ciasto przyrumieni się, a nadzienie podgrzeje.
Porcja dla:
4 osób