Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Pyszna rolada na świąteczny stół. Doskonała zarówno na gorąco jak i na zimno na przystawkę. Kaczka może być wcześniej mrożona.

Składniki:

  • 1 cała kaczka (około 2 kg)
  • pieprz, sól i majeranek do smaku
  • 1 łyżka masła
  • nić kuchenna do związania kaczki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Kaczkę umyć, odciąć skrzydła i szyję, z całej tuszki usunąć kości. Jeśli uprzednio była zamrożona, najpierw rozmrozić.

3Powstały płat mięsa delikatnie rozbić, posypać przyprawami i wiórkami masła.

4Zwinąć w roladę i obwiązać nicią. Piec przez 90 minut, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami.

5Nie zapomnieć o usunięciu nici przed krojeniem!

Porcja dla:

6 osób