Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Pyszna rolada na świąteczny stół. Doskonała zarówno na gorąco jak i na zimno na przystawkę. Kaczka może być wcześniej mrożona.
Składniki:
- 1 cała kaczka (około 2 kg)
- pieprz, sól i majeranek do smaku
- 1 łyżka masła
- nić kuchenna do związania kaczki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Kaczkę umyć, odciąć skrzydła i szyję, z całej tuszki usunąć kości. Jeśli uprzednio była zamrożona, najpierw rozmrozić.
3Powstały płat mięsa delikatnie rozbić, posypać przyprawami i wiórkami masła.
4Zwinąć w roladę i obwiązać nicią. Piec przez 90 minut, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami.
5Nie zapomnieć o usunięciu nici przed krojeniem!
Porcja dla:
6 osób