Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
1575 min.

Tradycyjny przepis na mięso wieprzowe po kaszubsku zwane „szmurowizna”, które dusi się, a nie smaży.

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny (łopatka, szynka)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso podzielić na kawałki 200-300 g. Cebule pokroić w plastry o grubości 2 cm.

2W miseczce wymieszać sól z pieprzem i obtoczyć cebulę.

3W każdym kawałku mięsa zrobić 3 nacięcia tak, aby wsadzić tam cebulę. Mięso dodatkowo natrzeć solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

4Kawałki mięsa obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ze wszystkich stron na ciemnozłoty kolor. Podlać 1/4 szklanki wody, przykryć i dusić przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Porcja dla:

8 osób