45 min.
180 min.
225 min.
Smakiem tak bardzo przypomina miód, że Twoi znajomi nie będą chcieli uwierzyć, że nie zrobiły tego pszczoły! Świetne na ciepłych biszkoptach i na prezenty. Był to przepis mojej babci, która robiła go każdej jesieni. Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.
Składniki:
- 1300 g obranych, pokrojonych gruszek bez gniazd nasiennych
- 235 ml (1 szklanka) niesłodzonego soku ananasowego
- 1600 g cukru
Przygotowanie:
1Włożyć pokrojone gruszki do dużego garnka i zalać sokiem ananasowym, aby zapobiec brązowieniu. Wymieszać z cukrem i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Mieszać często, aby się nie przypaliły. Kiedy gruszki zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż marmolada nabierze koloru i konsystencji miodu. Im dłużej się gotuje, tym robi się gęstsza. Czas gotowania zazwyczaj wynosi 2 do 3 godzin.
2Przelać do gorących sterylnych słoików, napełniając je do 0,5 cm od góry. Wnętrze wieczek przetrzeć czystą wilgotną szmatką i szczelnie nakręcić na słoiki. Pasteryzować przez 10 minut.
Porcja dla:
64 osób