Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
225 min.

Smakiem tak bardzo przypomina miód, że Twoi znajomi nie będą chcieli uwierzyć, że nie zrobiły tego pszczoły! Świetne na ciepłych biszkoptach i na prezenty. Był to przepis mojej babci, która robiła go każdej jesieni. Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.

Składniki:

  • 1300 g obranych, pokrojonych gruszek bez gniazd nasiennych
  • 235 ml (1 szklanka) niesłodzonego soku ananasowego
  • 1600 g cukru

Przygotowanie:

1Włożyć pokrojone gruszki do dużego garnka i zalać sokiem ananasowym, aby zapobiec brązowieniu. Wymieszać z cukrem i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Mieszać często, aby się nie przypaliły. Kiedy gruszki zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż marmolada nabierze koloru i konsystencji miodu. Im dłużej się gotuje, tym robi się gęstsza. Czas gotowania zazwyczaj wynosi 2 do 3 godzin.

2Przelać do gorących sterylnych słoików, napełniając je do 0,5 cm od góry. Wnętrze wieczek przetrzeć czystą wilgotną szmatką i szczelnie nakręcić na słoiki. Pasteryzować przez 10 minut.

Porcja dla:

64 osób