Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
100 min.

Te naleśniki z likierem Limoncello są proste i pyszne, ani nie za słodkie, ani nie za kwaśne. Limoncello dodaje cudownego smaku klasycznemu połączeniu cytryny i cukru.

Składniki:

  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 25 g masła, stopionego

Przygotowanie:

1W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić w środku zagłębienie i wbić w nie jajka. Wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Mieszając, stopniowo dodawać mleko, stopione masło, sok z cytryny i likier. Dobrze wymieszać i odstawić na 1 godzinę.

2Wysmarować tłuszczem patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, nalać do niej chochelkę ciasta i rozlać równomiernie po dnie. Smażyć przez 2 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Powtórzyć proces, aby zużyć całe ciasto. Składać naleśniki w ćwiartki lub zawijać, a następnie posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

8 osób