15 min.
35 min.
110 min.
Klasyczny włoski przepis na risotto z dodatkiem suszonych borowików, białego wina i parmezanu. Pyszne i aromatyczne.
Składniki:
- 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
- 30 g suszonych borowików
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Zalać grzyby 250 ml wrzątku i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie porządnie odcedzić i odcisnąć. Wodę z moczenia grzybów odłożyć do późniejszego użycia. Grzyby z grubsza posiekać.
2Bulion bardzo mocno podgrzać w małym rondelku, przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu, aby był ciepły.
3Na dużej patelni, średnim ogniu rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty, a następnie dodać borowiki i smażyć przez 5-6 minut, aż zmiękną. Dodać rozmaryn doprawić solą i pieprzem.
4Wyjąć czosnek. Wlać 120 ml wina i zwiększyć ogień. Mieszać i podgrzewać, aż alkohol odparuje. Odstawić.
5W rondelku na średnim ogniu stopić 30 g masła. Dodać 1 łyżkę oliwy oraz szalotkę i smażyć aż zmięknie.
6Dodać ryż i smażyć przez 3 minuty, mieszając, a następnie wlać 120 ml wina i gotować, aż się wchłonie.
7Wlać chochelkę bulionu i gotować, mieszając, aż się wchłonie. Dodać kolejną chochelkę bulionu i powtarzać ten proces aż ryż będzie miękki (zajmie to ok. 15-18 minut).
8Mniej więcej w połowie gotowania ryżu dodać grzyby. Stopniowo dodawać też wodę z grzybów na przemian z bulionem.
9Gdy ryż będzie miękki, zdjąć risotto z ognia i dodać 30 g masła oraz parmezan. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 3-4 minuty, a następnie podawać.
Porcja dla:
4 osób