15 min.
05 min.
40340 min.
Wspaniała nalewka z jeżyn – ma głęboką, purpurową barwę i jest bogata w witaminę C. Idealna na chłodniejsze miesiące!
Składniki:
- 600 g cukru
- 250 ml wody
- 750 ml wódki
- 450 g jeżyn
Przygotowanie:
1W garnku wymieszać wodę z cukrem i podgrzewać na niedużym ogniu aż cukier się roztopi. Odstawić, aby ostygło do temperatury pokojowej.
2Wlać wódkę do dużej butelki lub słoja (szklanego naczynia), dodać przestudzony syrop cukrowy i jeżyny. Uważać, aby nie zgnieść owoców!
3Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na co najmniej 2 tygodnie. Można co kilka dni przemieszać, ale uważając, aby nie zmiażdżyć owoców.
4Po upływie 2 tygodni przecedzić nalewkę przez gazę i przelać do czystych butelek.
5Najlepiej odstawić jeszcze nalewkę na kilka tygodni (co najmniej 2) aby nabrała jeszcze lepszego smaku.
Porcja dla:
1 osoby