Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
40340 min.

Wspaniała nalewka z jeżyn – ma głęboką, purpurową barwę i jest bogata w witaminę C. Idealna na chłodniejsze miesiące!

Składniki:

  • 600 g cukru
  • 250 ml wody
  • 750 ml wódki
  • 450 g jeżyn

Przygotowanie:

1W garnku wymieszać wodę z cukrem i podgrzewać na niedużym ogniu aż cukier się roztopi. Odstawić, aby ostygło do temperatury pokojowej.

2Wlać wódkę do dużej butelki lub słoja (szklanego naczynia), dodać przestudzony syrop cukrowy i jeżyny. Uważać, aby nie zgnieść owoców!

3Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na co najmniej 2 tygodnie. Można co kilka dni przemieszać, ale uważając, aby nie zmiażdżyć owoców.

4Po upływie 2 tygodni przecedzić nalewkę przez gazę i przelać do czystych butelek.

5Najlepiej odstawić jeszcze nalewkę na kilka tygodni (co najmniej 2) aby nabrała jeszcze lepszego smaku.

Porcja dla:

1 osoby