35 min.
25 min.
90 min.
Znakomity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu. Kapelusze opieniek są chrupiące i niezwykle smaczne. Zatem – na grzyby!
Składniki:
- 1 kg opieniek
- 2 łyżeczki soli
- liście laurowe
- 2 średnie cebule
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
Przygotowanie:
1Grzyby dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 2 łyżeczkami soli przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.
2Zalewa: wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10-15 minut.
32 cebule pokroić w krążki.
4Do słoiczków, między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
10 osób