Czas przygotowania:
35 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
90 min.

Znakomity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu. Kapelusze opieniek są chrupiące i niezwykle smaczne. Zatem – na grzyby!

Składniki:

  • 1 kg opieniek
  • 2 łyżeczki soli
  • liście laurowe
  • 2 średnie cebule
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Przygotowanie:

1Grzyby dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 2 łyżeczkami soli przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.

2Zalewa: wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10-15 minut.

32 cebule pokroić w krążki.

4Do słoiczków, między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

10 osób