15 min.
50 min.
185 min.
Udka z kurczaka na wykwitnie, faszerowane warzywami i przyprawami. „Wyluzowane” oznacza „pozbawione kości” 🙂
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czosnku
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- 4 „wyluzowane” udka z kurczaka
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1Do słoiczka wlać oliwę z oliwek, wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz i suszoną bazylię, zakręcić słoik i wstrząsnąć.
2Przygotowaną marynatą natrzeć „wyluzowane” udka i wstawić do lodówki na 2 godziny.
3Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
4Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na łyżce masła, dodać pieczarki. Odstawić aby przestygło.
5Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do przestudzonych pieczarek z cebulą.
6Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać z pestkami dyni do farszu. Dodać jajko i wymieszać.
7Farsz doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki.
8Do wewnątrz udek nakładać ciasno farsz, zabezpieczyć wykałaczkami, żeby nie wypadł podczas pieczenia.
9Udka włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać z termoobiegiem przez 35 minut.
Porcja dla:
4 osób