Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
190 min.
190 min.
Bardzo łatwy sposób na świetną orszadę, czyli napój chłodzący, spożywany głównie w lecie, pierwotnie sporządzany na bazie mąki jęczmiennej! Bardzo popularny w Hiszpanii.
Składniki:
- 190 g (1 szkl.) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
- 1200 ml wody
- 120 ml (1/2 szkl.) mleka
- 0,5 łyżki aromatu waniliowego
- 0,5 łyżki cynamonu mielonego
- 135 g (2/3 szkl.) cukru
Przygotowanie:
1Do blendera wsypać ryż i zalać wodą, miksować aż ziarnka ryżu zaczną się łamać (około 1 minutę). Pozostawić ryż w wodzie w temperaturze pokojowej na minimum 3 godziny.
2Odcedzić wodę z ryżu do dzbanka, ryż wyrzucić. Do wody ryżowej wmieszać mleko, wanilię, cynamon i cukier. Przed podaniem schłodzić i wymieszać.
Porcja dla:
6 osób