Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Ten paprykarz, jako że to pasta rybna, można podawać do pieczywa. Nadaje się również świetnie do pieczonych ziemniaków lub ziemniaków gotowanych w skórkach.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera

Przygotowanie:

1Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.

2Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać na patelnię i smażyć, aż warzywa będą miękkie.

3Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje.

4Dodać pokrojonego w kostkę suma. Dusić, aż kawałki ryby zaczną się rozlatywać i łączyć z sosem. Gotować do momentu uzyskania konsystencji pasty do smarowania chleba.

5Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Odstawić do schłodzenia.

6Przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.

Porcja dla:

6 osób