Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Ten paprykarz, jako że to pasta rybna, można podawać do pieczywa. Nadaje się również świetnie do pieczonych ziemniaków lub ziemniaków gotowanych w skórkach.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały kawałek selera
Przygotowanie:
1Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.
2Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać na patelnię i smażyć, aż warzywa będą miękkie.
3Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje.
4Dodać pokrojonego w kostkę suma. Dusić, aż kawałki ryby zaczną się rozlatywać i łączyć z sosem. Gotować do momentu uzyskania konsystencji pasty do smarowania chleba.
5Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Odstawić do schłodzenia.
6Przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
Porcja dla:
6 osób