Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Bardzo smaczna i zdrowa pasta do kanapek. Ma lekko orzechowy posmak i wspaniale komponuje się zarówno z serem, wędliną, sałatą czy innymi dodatkami do chleba!

Składniki:

  • 280 g łuskanych pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki (100 g) pasty tahini
  • 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody

Przygotowanie:

1Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni przez 8-10 minut, cały czas mieszając, aż zbrązowieją.

2Ziarna przełożyć do miski i wymieszać z tahini, tak aby pasta pokryła wszystkie ziarna. Następnie rozłożyć je pojedynczą warstwą i odstawić do ostygnięcia.

3W międzyczasie wymieszać sok z cytryny z czosnkiem. Odstawić.

4Ziarna miksować w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do pojemnika, który można szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.

Porcja dla:

16 osób