Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Bardzo smaczna i zdrowa pasta do kanapek. Ma lekko orzechowy posmak i wspaniale komponuje się zarówno z serem, wędliną, sałatą czy innymi dodatkami do chleba!
Składniki:
- 280 g łuskanych pestek słonecznika
- 1/2 szklanki (100 g) pasty tahini
- 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
Przygotowanie:
1Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni przez 8-10 minut, cały czas mieszając, aż zbrązowieją.
2Ziarna przełożyć do miski i wymieszać z tahini, tak aby pasta pokryła wszystkie ziarna. Następnie rozłożyć je pojedynczą warstwą i odstawić do ostygnięcia.
3W międzyczasie wymieszać sok z cytryny z czosnkiem. Odstawić.
4Ziarna miksować w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do pojemnika, który można szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
Porcja dla:
16 osób