Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
105 min.

Paszteciki te są doskonałą przekąską, można też podać dwa paszteciki jako lekki posiłek. Kolorowe nadzienie to mieszanka chudego mielonego mięsa kurczaka i mnóstwa warzyw, z odrobiną wędzonej szynki i świeżych ziół dla wzbogacenia smaku. Paszteciki podaje się z pikantnym żurawinowym sosem przyprawowym.

Składniki:

  • 1 duża marchewka (ok. 100 g), pokrojona w cienkie słupki
  • 75 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
  • 2 dymki, pokrojone w paski
  • 225 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 55 g szynki wędzonej, drobno krojonej
  • ½ małej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łyżki świeżo startej bułki
  • 2 łyżeczki świeżej szałwii lekarskiej, posiekanej
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
  • 4 płaty ciasta filo o wymiarach 46 x 28 cm
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 g masła, stopionego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki sosu żurawinowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy angielskiej

Przygotowanie:

1Blanszować marchewkę, kapustę i dymkę we wrzątku minutę. Odcedzić, a potem zanurzyć warzywa w misce z zimną wodą, żeby je zahartować. Ponownie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć warzywa do dużej miski razem z mięsem kurczaka, szynką, cebulą, bułką tartą, ziołami i przyprawami. Dobrze wymieszać i odstawić.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przekroić każdy płat ciasta wzdłuż i przykroić do wymiarów 36 x 12 cm. Wymieszać oliwę z masłem.

3Posmarować lekko jeden pas ciasta mieszanką masła z oliwą. Umieścić jedną ósmą nadzienia na jednym końcu pasa. Zwinąć roladkę, zaginając brzegi, aby utworzyć pasztecik w kształcie sajgonki. Ułożyć go na blasze i posmarować odrobiną mieszanki masła z olejem. Powtórzyć tę czynność, żeby powstało kolejnych 7 pasztecików.

4Zrobić 3 ukośne nacięcia na powierzchni każdego pasztecika. Posypać je sezamem. Piec 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.

5Włożyć wszystkie składniki sosu żurawinowego do zakręcanego słoika, przyprawić całość i dobrze wymieszać.

6Ułożyć liście sałaty na talerzach, na każdym z nich położyć jeden pasztecik, a wokół niewielkie ilości sosu żurawinowego.

Porcja dla:

8 osób