40 min.
65 min.
105 min.
Paszteciki te są doskonałą przekąską, można też podać dwa paszteciki jako lekki posiłek. Kolorowe nadzienie to mieszanka chudego mielonego mięsa kurczaka i mnóstwa warzyw, z odrobiną wędzonej szynki i świeżych ziół dla wzbogacenia smaku. Paszteciki podaje się z pikantnym żurawinowym sosem przyprawowym.
Składniki:
- 1 duża marchewka (ok. 100 g), pokrojona w cienkie słupki
- 75 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
- 2 dymki, pokrojone w paski
- 225 g mielonego mięsa z kurczaka
- 55 g szynki wędzonej, drobno krojonej
- ½ małej cebuli, drobno posiekanej
- 2 łyżki świeżo startej bułki
- 2 łyżeczki świeżej szałwii lekarskiej, posiekanej
- 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
- 4 płaty ciasta filo o wymiarach 46 x 28 cm
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 10 g masła, stopionego
- 1 łyżeczka sezamu
- sól i pieprz
- 3 łyżki sosu żurawinowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżka musztardy angielskiej
Przygotowanie:
1Blanszować marchewkę, kapustę i dymkę we wrzątku minutę. Odcedzić, a potem zanurzyć warzywa w misce z zimną wodą, żeby je zahartować. Ponownie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć warzywa do dużej miski razem z mięsem kurczaka, szynką, cebulą, bułką tartą, ziołami i przyprawami. Dobrze wymieszać i odstawić.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przekroić każdy płat ciasta wzdłuż i przykroić do wymiarów 36 x 12 cm. Wymieszać oliwę z masłem.
3Posmarować lekko jeden pas ciasta mieszanką masła z oliwą. Umieścić jedną ósmą nadzienia na jednym końcu pasa. Zwinąć roladkę, zaginając brzegi, aby utworzyć pasztecik w kształcie sajgonki. Ułożyć go na blasze i posmarować odrobiną mieszanki masła z olejem. Powtórzyć tę czynność, żeby powstało kolejnych 7 pasztecików.
4Zrobić 3 ukośne nacięcia na powierzchni każdego pasztecika. Posypać je sezamem. Piec 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
5Włożyć wszystkie składniki sosu żurawinowego do zakręcanego słoika, przyprawić całość i dobrze wymieszać.
6Ułożyć liście sałaty na talerzach, na każdym z nich położyć jeden pasztecik, a wokół niewielkie ilości sosu żurawinowego.
Porcja dla:
8 osób