Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
To bardzo elegancki posiłek, doskonały na oficjalne przyjęcia. Całe przepiórki dusi się wraz z ziemniakami w słodko-kwaśnym sosie z sherry z dodatkiem suszonych śliwek.
Składniki:
- 1/2 cytryny pokrojonej na 6 części
- 1 szalotka
- 100 ml wody
- 18 suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę.
2W środek każdej przepiórki wetknąć kawałek cytryny, oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie na patelni podsmażyć z każdej strony na rumiano.
3Gdy przepiórki się podsmażą, dodać szalotkę i smażyć przez około 5 minut.
4Dodać ziemniaki i 100 ml wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ziemniaki powinny być nadal dość twarde.
5Dodać suszone śliwki, rodzynki i sherry; gotować przez 15 minut.
6Jeśli potrzeba, dodać do patelni więcej wody, tak aby powstał rzadki sos.
Porcja dla:
6 osób