Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

To bardzo elegancki posiłek, doskonały na oficjalne przyjęcia. Całe przepiórki dusi się wraz z ziemniakami w słodko-kwaśnym sosie z sherry z dodatkiem suszonych śliwek.

Składniki:

  • 1/2 cytryny pokrojonej na 6 części
  • 1 szalotka
  • 100 ml wody
  • 18 suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę.

2W środek każdej przepiórki wetknąć kawałek cytryny, oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie na patelni podsmażyć z każdej strony na rumiano.

3Gdy przepiórki się podsmażą, dodać szalotkę i smażyć przez około 5 minut.

4Dodać ziemniaki i 100 ml wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ziemniaki powinny być nadal dość twarde.

5Dodać suszone śliwki, rodzynki i sherry; gotować przez 15 minut.

6Jeśli potrzeba, dodać do patelni więcej wody, tak aby powstał rzadki sos.

Porcja dla:

6 osób