50 min.
50 min.
100 min.
Pyszny makaron cannelloni nadziewany mielonym mięsem wołowo-wieprzowym i zapiekany w sosie serowym i pomidorowym. Łatwo się go przygotowuje i jest to dobre danie dla gości. Proporcje łatwo przeliczyć, jeśli spodziewamy się większej ich ilości. Tutaj mamy 6 rurek cannelloni na osobę.
Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 kieliszka porto lub czerwonego wina
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 250 g chudego mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka suszonej, mielonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonych mieszanych ziół włoskich
- kilka kropel sosu chili
- 1/2 kieliszka porto lub czerwonego wina
- 125 g bułki tartej
Przygotowanie:
1Sos pomidorowy: W garnku rozgrzać nieco oliwy z oliwek i zeszklić na niej jedną posiekaną cebulę. Dodać 1 zgnieciony ząbek czosnku, smażyć przez minutę, mieszając, a następnie dodać pomidory z puszki, sól i pieprz, 1 łyżkę koncentratu, cukier i 1/2 kieliszka wina lub porto. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w czasie przygotowywania reszty potrawy.
2Farsz: W tym czasie, w patelni rozgrzać oliwę i dodać drugą posiekaną cebulę. Smażyć, aż zmięknie, a następnie dodać mielone mięso wołowe i wieprzowe i zasmażyć na rumiano. Dodać ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez minutę.
3Dodać sól i pieprz, szałwię, oregano i włoskie zioła oraz sos chili. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe porto lub wino oraz resztę koncentratu. Gotować przez 10 minut.
4Dodać 3 łyżki sosu pomidorowego i 2/3 bułki tartej. Dobrze wymieszać, aż farsz będzie kleisty. Odstawić na 10 minut aby przestygło.
5Sos serowy: W międzyczasie przygotować sos serowy: w rondelku, na małym ogniu stopić masło. Mieszając drewnianą łyżką, dodać mąkę i smażyć, aż powstanie zasmażka. Mieszając, pomału dodawać mleko i gotować, nadal stale mieszając, aż powstanie gęsty beszamel. Zdjąć z ognia, dodać żółty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
6Przygotowanie cannelloni: Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę sosu pomidorowego. Za pomocą małej łyżeczki napełnić farszem rurki cannelloni i ułożyć je w naczyniu. Przykryć pozostałym sosem pomidorowym. Polać to sosem serowym i posypać resztą bułki tartej. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki, jeśli planujemy piec je później.
7Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika i piec przez 40 minut. Zdjąć foli i piec jeszcze przez 10 minut, aż makaron będzie ugotowany i miękki.
Porcja dla:
4 osób