Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
100 min.

Pyszny makaron cannelloni nadziewany mielonym mięsem wołowo-wieprzowym i zapiekany w sosie serowym i pomidorowym. Łatwo się go przygotowuje i jest to dobre danie dla gości. Proporcje łatwo przeliczyć, jeśli spodziewamy się większej ich ilości. Tutaj mamy 6 rurek cannelloni na osobę.

Składniki:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 kieliszka porto lub czerwonego wina
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 250 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka suszonej, mielonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych mieszanych ziół włoskich
  • kilka kropel sosu chili
  • 1/2 kieliszka porto lub czerwonego wina
  • 125 g bułki tartej

Przygotowanie:

1Sos pomidorowy: W garnku rozgrzać nieco oliwy z oliwek i zeszklić na niej jedną posiekaną cebulę. Dodać 1 zgnieciony ząbek czosnku, smażyć przez minutę, mieszając, a następnie dodać pomidory z puszki, sól i pieprz, 1 łyżkę koncentratu, cukier i 1/2 kieliszka wina lub porto. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w czasie przygotowywania reszty potrawy.

2Farsz: W tym czasie, w patelni rozgrzać oliwę i dodać drugą posiekaną cebulę. Smażyć, aż zmięknie, a następnie dodać mielone mięso wołowe i wieprzowe i zasmażyć na rumiano. Dodać ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez minutę.

3Dodać sól i pieprz, szałwię, oregano i włoskie zioła oraz sos chili. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe porto lub wino oraz resztę koncentratu. Gotować przez 10 minut.

4Dodać 3 łyżki sosu pomidorowego i 2/3 bułki tartej. Dobrze wymieszać, aż farsz będzie kleisty. Odstawić na 10 minut aby przestygło.

5Sos serowy: W międzyczasie przygotować sos serowy: w rondelku, na małym ogniu stopić masło. Mieszając drewnianą łyżką, dodać mąkę i smażyć, aż powstanie zasmażka. Mieszając, pomału dodawać mleko i gotować, nadal stale mieszając, aż powstanie gęsty beszamel. Zdjąć z ognia, dodać żółty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

6Przygotowanie cannelloni: Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę sosu pomidorowego. Za pomocą małej łyżeczki napełnić farszem rurki cannelloni i ułożyć je w naczyniu. Przykryć pozostałym sosem pomidorowym. Polać to sosem serowym i posypać resztą bułki tartej. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki, jeśli planujemy piec je później.

7Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika i piec przez 40 minut. Zdjąć foli i piec jeszcze przez 10 minut, aż makaron będzie ugotowany i miękki.

Porcja dla:

4 osób