Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
85 min.
Całkowity czas:
100 min.

Prosty dodatek do dań: pieczona kasza jęczmienna z pieczarkami, pietruszką i orzeszkami piniowymi. Zamiast piniowych można dodać orzechy włoskie. Niesamowicie pyszne źródło cennych składników dla wegetarian!

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 szklanka (200 g) kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 szklanki (70 g) orzechów piniowych (lub włoskich)
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Na patelni stopić masło, dodać cebulę, kaszę i orzeszki. Smażyć na średnim ogniu, stale mieszając, aż kasza się lekko przyrumieni.

3Dodać dymkę, pieczarki i pietruszkę. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 2 l. Dodać bulion i wymieszać.

4Piec przez 75 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.

Porcja dla:

6 osób