Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Kiedy wiadomo, że cały indyk to za dużo, lepiej kupić korpus indyczy, albo z całej tuszki odciąć skrzydła i nogi i wykorzystać je do innej potrawy. Ten pieczony indyk jest nacierany ziołami i jest bajecznie pyszny.
Składniki:
- 1 indyk (ok. 3 kg)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, wyciśniętego
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
2Wymieszać oliwę z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Indyka wstawić do brytfanki (najlepiej z rusztem) i posmarować marynatą, także wcierając ją pod skórę.
3Piec indyka przez 90 minut do 2 godzin, aż soki wyciekające z niego będą klarowne. Po upieczeniu przykryć luźno folią aluminiową (tworząc namiot) i odstawić na 15-20 minut, a następnie kroić.
Porcja dla:
6 osób