Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Kiedy wiadomo, że cały indyk to za dużo, lepiej kupić korpus indyczy, albo z całej tuszki odciąć skrzydła i nogi i wykorzystać je do innej potrawy. Ten pieczony indyk jest nacierany ziołami i jest bajecznie pyszny.

Składniki:

  • 1 indyk (ok. 3 kg)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, wyciśniętego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.

2Wymieszać oliwę z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Indyka wstawić do brytfanki (najlepiej z rusztem) i posmarować marynatą, także wcierając ją pod skórę.

3Piec indyka przez 90 minut do 2 godzin, aż soki wyciekające z niego będą klarowne. Po upieczeniu przykryć luźno folią aluminiową (tworząc namiot) i odstawić na 15-20 minut, a następnie kroić.

Porcja dla:

6 osób