Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Różne gatunki świeżych i suszonych grzybów wraz z pysznymi sercami karczochów nadają temu atrakcyjnemu daniu ciekawy smak.

Składniki:

  • 20 g suszonych borowików
  • 250 ml wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 4 łyżki czerwonego wina

Przygotowanie:

1Włożyć suszone grzyby do żaroodpornej miski, zalać wrzątkiem tak, by je zakrył i odstawić na 15 minut.

2Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 5-7 minut, cały czas mieszając, aż cebula zeszkli się i zacznie się rumienić.

3Odsączyć namoczone grzyby w sitku ustawionym nad miską, by zebrać płyn. Dodać do cebuli wraz z winem. Wrzucić szałwię. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień. Dodać świeże i namoczone grzyby. Gotować, mieszając, przez 3-4 minuty, aż zaczną puszczać sok.

4Dodać pomidory i cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 12-15 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory zaczną się rozpadać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

5Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować przez 5 minut, aż zacznie mięknąć.

6Starannie odlać makaron. Dodać do sosu wraz z karczochami i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika (nie przykrywając go) i piec przez 20 minut, aż makaron będzie al dente.

Porcja dla:

4 osób