40 min.
20 min.
60 min.
Różne gatunki świeżych i suszonych grzybów wraz z pysznymi sercami karczochów nadają temu atrakcyjnemu daniu ciekawy smak.
Składniki:
- 20 g suszonych borowików
- 250 ml wrzątku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 4 łyżki czerwonego wina
Przygotowanie:
1Włożyć suszone grzyby do żaroodpornej miski, zalać wrzątkiem tak, by je zakrył i odstawić na 15 minut.
2Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 5-7 minut, cały czas mieszając, aż cebula zeszkli się i zacznie się rumienić.
3Odsączyć namoczone grzyby w sitku ustawionym nad miską, by zebrać płyn. Dodać do cebuli wraz z winem. Wrzucić szałwię. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień. Dodać świeże i namoczone grzyby. Gotować, mieszając, przez 3-4 minuty, aż zaczną puszczać sok.
4Dodać pomidory i cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 12-15 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory zaczną się rozpadać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
5Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować przez 5 minut, aż zacznie mięknąć.
6Starannie odlać makaron. Dodać do sosu wraz z karczochami i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika (nie przykrywając go) i piec przez 20 minut, aż makaron będzie al dente.
Porcja dla:
4 osób