10 min.
200 min.
210 min.
Niezwykła wersja tradycyjnego pieczonego kurczaka. Podaje się go z migdałowo-cynamonowym sosem chlebowym. Doskonale nadaje się na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 cały kurczak (5 kg)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula z powtykanymi kilkoma goździkami
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C.
2W skórze kurczaka zrobić nacięcie i wetknąć pod nią łyżkę masła (posługując się nożem). Pozostałym masłem posmarować kurczaka z wierzchu. Oprószyć solą i pieprzem.
3Do środka kurczaka włożyć cebulę z goździkami i ułożyć go na brytfance do pieczenia z kratką. Do brytfanki wlać 1 łyżkę wody i piec kurczaka przez 20 minut.
4Zmniejszyć temperaturę do 180 C. Przykryć kurczaka i piec przez co najmniej 3 godziny, regularnie polewając go sosem z dna brytfanki. Termometr do mięs wetknięty w najgrubszą część kurczaka powinien wskazywać 85 C.
5W międzyczasie przygotować sos: w robocie kuchennym zmielić migdały dodając odrobinę bulionu, aby powstała rzadka pasta. Dodać resztę bulionu, chleb i cynamon. Przelać masę do rondelka i podgrzewać. Wmieszać cukier i gotować, aż sos będzie gęsty. Przed podaniem sos przecedzić.
Porcja dla:
6 osób