30 min.
130 min.
Prosty i szybki przepis (nie licząc wyrastania ciasta) na bułeczki. Z tego ciasta można zrobić włoski placek focaccia, bułeczki do hamburgerów lub do obiadu. W każdej wersji są pyszne i aromatyczne!
Składniki:
- 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
- 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2,5 szklanki (310 g) mąki pszennej
Przygotowanie:
1W miseczce drożdże rozmieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut. Delikatnie natłuścić dwie blaszki.
2W misce dobrze wymieszać drożdże z cukrem, solą, olejem i szklanką mąki. Następnie dodawać resztę mąki, po 1/2 szklanki na raz, cały czas mieszając. Kiedy ciasto będzie gęste, przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 8 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
3Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Ciasto podzielić na 12 równych części i uformować małe bułki. Układać na blaszce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
5Piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia.
Porcja dla:
12 osób