90 min.
15 min.
105 min.
Austriacy są znani ze swych wystawnych deserów. Do jednego z najsławniejszych należą “Marillenknödel”, słodkie knedle ziemniaczane z “sercem” z dojrzałej moreli. Tego niezwykłego specjału należy koniecznie spróbować.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 16 małych dojrzałych moreli (ok. 750 g)
- 8 łyżek masła
- 200 g mąki
- 2 jajka, szczypta soli
Przygotowanie:
1Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków, potem zaś trochę ostudzić. Morele umyć, wytrzeć do sucha, przekroić na pół i wyjąć pestki. Do 16 połówek włożyć po kostce cukru, następnie poprzykrywać drugimi połówkami. Roztopić 2 łyżki masła w małym garnuszku.
2Zmieszać mąkę, jajka i ziemniaki. Przyprawić solą i cynamonem. Dodać stopione masło. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek o średnicy około 5 cm. Pokroić go na 16 równych plastrów. Każdy z nich rozpłaszczyć do średnicy około 10 cm, w środku położyć po jednej moreli z kostką cukru wewnątrz. Zawinąć brzegi ciasta do góry i skleić na szczycie. Zwilżonymi rękami uformować kulisty knedel. Przygotować kolejne knedle.
3Zagotować odpowiednią ilość lekko osolonej wody w dużym garnku. Utrzymywać garnek na niewielkim ogniu. Gotować knedle 10-15 minut, aż wypłyną. Wyjąć je z garnka łyżką cedzakową i odsączyć.
4Roztopić resztę masła w garnuszku. Dodać bułkę tartą i zasmażyć. Obtaczać knedle porcjami w zrumienionej bułeczce, wyjmować i posypywać cukrem pudrem. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
16 osób