40 min.
40 min.
80 min.
Pyszne pierożki, polecam 🙂 Farsz przygotowuje się z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. To wcale nie jest trudne!
Składniki:
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 1,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
1Zagnieść ciasto z mąki, jajka i soli, dodając 1,5 szklanki ciepłej wody. Wyrabiać rękoma aż będzie gładkie i elastyczne.
2Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie, aby była miękka.
3Suszone grzyby namoczyć na 10 min i osobno zagotować.
4Po ugotowaniu kapustę odcisnąć, a grzyby wysuszyć na sitku.
5Kapustę i grzyby zmielić w maszynce do mięsa.
6Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone grzyby i kapustę oraz cebulę, smażyć przez 5-10 minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
7Ciasto rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na kółka nakładać farsz i sklejać brzegi.
8W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować na małym ogniu, aż wypłyną. Wyjmować z wrzątku łyżką cedzakową.
9Ugotowane pierogi najlepiej polać stopionym masłem, aby się nie skleiły.
Porcja dla:
20 osób