Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszne pierożki, polecam 🙂 Farsz przygotowuje się z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. To wcale nie jest trudne!

Składniki:

  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

1Zagnieść ciasto z mąki, jajka i soli, dodając 1,5 szklanki ciepłej wody. Wyrabiać rękoma aż będzie gładkie i elastyczne.

2Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie, aby była miękka.

3Suszone grzyby namoczyć na 10 min i osobno zagotować.

4Po ugotowaniu kapustę odcisnąć, a grzyby wysuszyć na sitku.

5Kapustę i grzyby zmielić w maszynce do mięsa.

6Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone grzyby i kapustę oraz cebulę, smażyć przez 5-10 minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.

7Ciasto rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na kółka nakładać farsz i sklejać brzegi.

8W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować na małym ogniu, aż wypłyną. Wyjmować z wrzątku łyżką cedzakową.

9Ugotowane pierogi najlepiej polać stopionym masłem, aby się nie skleiły.

Porcja dla:

20 osób