Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jak najlepiej zachować w kuchni zapach lata? Zamknąć w słoiku jeżyny prosto z lasu, a kiedy nastanie chłód delektować się ich smakiem!

Składniki:

  • 2,5 kg jeżyn
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

1Jeżyny przepłukać i przebrać, aby wszystkie były dorodne i zdrowe.

2Litrowe słoiki i zakrętki wyparzyć.

3Jeżyny nakładać do słoików luźno do pełna (nie należy ich ubijać).

4W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i powstałym syropem zalewać słoiki do połowy ich wysokości. Nie należy nalewać więcej syropu, ponieważ owoce się podniosą w trakcie pasteryzowania.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

8 osób