20 min.
20 min.
40 min.
Jak najlepiej zachować w kuchni zapach lata? Zamknąć w słoiku jeżyny prosto z lasu, a kiedy nastanie chłód delektować się ich smakiem!
Składniki:
- 2,5 kg jeżyn
- 2 litry przegotowanej wody
- 500 g cukru
Przygotowanie:
1Jeżyny przepłukać i przebrać, aby wszystkie były dorodne i zdrowe.
2Litrowe słoiki i zakrętki wyparzyć.
3Jeżyny nakładać do słoików luźno do pełna (nie należy ich ubijać).
4W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i powstałym syropem zalewać słoiki do połowy ich wysokości. Nie należy nalewać więcej syropu, ponieważ owoce się podniosą w trakcie pasteryzowania.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
8 osób