Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pierogi z pikantnym farszem z mięsa mielonego i kolorowej papryki. Dla urozmaicenia smaku można polać skwarkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki ciepłej wody. Cienko rozwałkować i wykroić krążki od szklanki.
2Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, następnie dodać mięso mielone i pokrojone w drobną kostkę papryki. Doprawić do smaku przyprawami.
3Usmażony i ostudzony farsz nakładać na krążki z ciasta. Zalepić brzegi formując pierogi i gotować we wrzącej wodzie około 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Porcja dla:
5 osób