Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pierogi z pikantnym farszem z mięsa mielonego i kolorowej papryki. Dla urozmaicenia smaku można polać skwarkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto dolewając około ½ szklanki ciepłej wody. Cienko rozwałkować i wykroić krążki od szklanki.

2Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, następnie dodać mięso mielone i pokrojone w drobną kostkę papryki. Doprawić do smaku przyprawami.

3Usmażony i ostudzony farsz nakładać na krążki z ciasta. Zalepić brzegi formując pierogi i gotować we wrzącej wodzie około 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Porcja dla:

5 osób