Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
Pyszne ciasto na pizzę z drożdżami i mlekiem, a nadzienie pełne jest szpinaku, oliwek, krewetek i sera.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 7 g (2 i 1/4 łyżeczki) suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3Przygotować nadzienie: cebulę posiekać i smażyć na oliwie przez 5 minut. Dodać szpinak i smażyć przez kilka minut.
4Ciasto podzielić na pół i rozwałkować w owalny kształt. Brzegi uformować w kształt łódki.
5Ciasto posmarować pesto. Wyłożyć szpinak, krewetki i oliwki. Posypać serem.
6Piec przez 20-25 minut.
Porcja dla:
2 osób