Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
150 min.

Pyszne ciasto na pizzę z drożdżami i mlekiem, a nadzienie pełne jest szpinaku, oliwek, krewetek i sera.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 7 g (2 i 1/4 łyżeczki) suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3Przygotować nadzienie: cebulę posiekać i smażyć na oliwie przez 5 minut. Dodać szpinak i smażyć przez kilka minut.

4Ciasto podzielić na pół i rozwałkować w owalny kształt. Brzegi uformować w kształt łódki.

5Ciasto posmarować pesto. Wyłożyć szpinak, krewetki i oliwki. Posypać serem.

6Piec przez 20-25 minut.

Porcja dla:

2 osób