10 min.
60 min.
85 min.
Placki z dyni makaronowej, które będą dobre na obiad także dla dzieci. Smakują świetnie z kwaśną śmietaną.
Składniki:
- oliwa z oliwek lub olej
- 1 dynia makaronowa
- 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu
- 1/4 szklanki (55 g) masła (lub oleju)
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki (115 g) kwaśnej śmietany
- opcjonalnie: posiekany czosnek, posiekana cebula, ulubione zioła
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować blachę do pieczenia tłuszczem. Dynię umyć, osuszyć i przekroić na pół, a następnie wydrapać pestki razem z miękkim, włóknistym miąższem.
2Na blaszce położyć połówki dyni miąższem do dołu. Piec około 45 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostawić do wystygnięcia.
3Wydrapać widelcem miąższ upieczonej dyni i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę i ser i wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo wodnista – dodać więcej mąki. Można też dodać roztrzepane jajko, aby placki się lepiej „trzymały”. Można też dodać posiekany ząbek czosnku, posiekaną małą cebulkę, szczypior i ulubione przyprawy.
4Na patelni stopić masło (lub rozgrzać olej). Nakładać łyżką nieduże placuszki o grubości ok. pół centymetra. Smażyć jak placki ziemniaczane – na rumiano z obydwu stron.
5Podawać z kwaśną śmietaną.
Porcja dla:
6 osób