Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
230 min.

Wspaniały przepis na włoski chleb focaccia, który doskonale pasuje do wędlin i może być pysznym dodatkiem do wielu dań.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 2,5 łyżeczki suszonych)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek posiekanych ziół (rozmaryn, szałwia, oregano)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 minut, aż się spienią.

2Mąkę wymieszać z solą i połową posiekanych ziół. Drugą część ziół włożyć do pojemniczka, zamknąć i wstawić do lodówki.

3W mące zrobić wgłębienie i wlać drożdże. Wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż zrobi się gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.

4Dużą miskę nasmarować oliwą i obsypać pozostałymi ziołami. Ciasto zagnieść i przełożyć do miski. Przykryć i odstawić na 40 minut, aż podwoi swoją objętość.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Prostokątną blaszkę wyłożyć pergaminem.

6Ciasto przełożyć na blaszkę. Delikatnie rozciągnąć i na wierzchu ułożyć połówki pomiodorów. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

7Wstawić do nagrzanego piekarnika, a nastepnie obniżyć temperaturę do 220 stopni C. Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

8 osób