30 min.
20 min.
230 min.
Wspaniały przepis na włoski chleb focaccia, który doskonale pasuje do wędlin i może być pysznym dodatkiem do wielu dań.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży (lub 2,5 łyżeczki suszonych)
- 400 ml ciepłej wody
- 500 g mąki chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek posiekanych ziół (rozmaryn, szałwia, oregano)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 150 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 minut, aż się spienią.
2Mąkę wymieszać z solą i połową posiekanych ziół. Drugą część ziół włożyć do pojemniczka, zamknąć i wstawić do lodówki.
3W mące zrobić wgłębienie i wlać drożdże. Wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż zrobi się gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
4Dużą miskę nasmarować oliwą i obsypać pozostałymi ziołami. Ciasto zagnieść i przełożyć do miski. Przykryć i odstawić na 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Prostokątną blaszkę wyłożyć pergaminem.
6Ciasto przełożyć na blaszkę. Delikatnie rozciągnąć i na wierzchu ułożyć połówki pomiodorów. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
7Wstawić do nagrzanego piekarnika, a nastepnie obniżyć temperaturę do 220 stopni C. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
8 osób