Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Herbata, mięta, cukier, sok z cytryny i pomarańczy tworzą ten szybki i prosty, odświeżająco pyszny napój na gorące letnie dni. Przepis dostałam od prawdziwej damy z południa. Świetnie pasuje do potraw pikantnych i w stylu Cajun. Za każdym razem, gdy podaję ten poncz, ktoś prosi mnie o przepis!

Składniki:

  • 700 ml (3 szkl.) wrzątku
  • 12 łodyżek świeżej mięty
  • 4 torebki herbaty
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 235 ml (1 szkl.) soku pomarańczowego

Przygotowanie:

1Torebki herbaty i gałązki mięty włożyć do dużego dzbana. Zalać je wrzątkiem i zaparzać przez około 8 minut. Wyjąć i wyrzucić torebki herbaty i liście mięty, wyciskając nadmiar płynu. Dodać cukier i wymieszać, aby się całkowicie rozpuścił a następnie dodać sok pomarańczowy i cytrynowy. Wlać zimną wodę. Podawać z kostkami lodu, dekorując szklankę plasterkiem pomarańczy lub cytryny.

Porcja dla:

10 osób