Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszne pakieciki z pstrąga w liściach kapusty włoskiej, upieczone z dodatkiem ziół i różowego pieprzu.
Składniki:
- 4 wypatroszone pstrągi (po 250 g)
- 8 dużych liści kapusty włoskiej
- 15 g szczypiorku, posiekanego
- świeży koperek
- 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- sól do smaku
- oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Pstrągi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie.
3Ułożyć po 2 liście tak, aby jeden zachodził na drugi. Na nich położyć pstrąga. Do środka włożyć kilka gałązek koperku, ziarenka pieprzu i kolendry. Na wierzchu też ułożyć koperek, pieprz i kolendrę. Posypać szczypiorkiem i solą, skropić oliwą. Zawinąć w liście i zabezpieczyć nitką.
4Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wrzątkiem na około 1,5 cm, przykryć folią aluminiową. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób