Pstrąg pieczony w liściach kapusty włoskiej

Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne pakieciki z pstrąga w liściach kapusty włoskiej, upieczone z dodatkiem ziół i różowego pieprzu.

Składniki:

  • 4 wypatroszone pstrągi (po 250 g)
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 15 g szczypiorku, posiekanego
  • świeży koperek
  • 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Pstrągi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie.

3Ułożyć po 2 liście tak, aby jeden zachodził na drugi. Na nich położyć pstrąga. Do środka włożyć kilka gałązek koperku, ziarenka pieprzu i kolendry. Na wierzchu też ułożyć koperek, pieprz i kolendrę. Posypać szczypiorkiem i solą, skropić oliwą. Zawinąć w liście i zabezpieczyć nitką.

4Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wrzątkiem na około 1,5 cm, przykryć folią aluminiową. Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób