Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
105 min.
Całkowity czas:
120 min.

Proponujemy lekki deser na zimne dni. Gotujemy go w formie budyniowej prawie 2 godziny, więc cały dom napełni się miłym zapachem i ogrzeje.

Składniki:

  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 150 g świeżych, drobnych okruchów białego chleba
  • 100 g brązowego cukru demerara
  • 50 g mąki
  • 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko, ubite
  • 2 łyżki mleka 2,0%
  • 30 g masła o temperaturze pokojowej
  • 225 g kumkwatów, pokrojonych w plasterki (ze skórką) lub można użyć platerków pomarańczy

Przygotowanie:

1Wlać miód na dno 900-ml formy budyniowej i rozlać go tak, aby pokrył dolną połowę naczynia. Odstawić.

2Wrzucić okruchy chleba do dużej miski. Wsypać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jajko, mleko oraz masło i dobrze wymieszać, aż będzie wyglądać jak surowe ciasto.

3Włożyć ¼ masy puddingowej na dno wysmarowanej miodem formy budyniowej. Ułożyć połowę plasterków kumkwatów. Dodać połowę pozostałej masy na wierzch i położyć na niej resztę plasterków kumkwatów. Polać resztą masy i lekko wyrównać powierzchnię.

4Zagotować wodę w głębokim garnku. Przykryć formę budyniową folią do pieczenia i zabezpieczyć sznurkiem zawiązanym wokół krawędzi, żeby nie spadała. Zrobić ze sznurka rączkę, dzięki której będzie łatwo wyjąć naczynie. Włożyć naczynie do puddingu do kąpieli wodnej. Woda nie powinna sięgać powyżej połowy wysokości formy. Przykryć i gotować przez 1¾ godziny, dolewając wody, jeśli potrzeba. Można też użyć formy budyniowej z zamykaną pokrywką i rączką.

5Przygotować krem na 20 minut przed podaniem. Ubić jajka z cukrem i 3 łyżkami mleka w misce. Wlać resztę mleka do rondla o grubym dnie i podgrzewać, aż przy krawędziach pojawią się bąble. Wlać gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Przelać tę masę z powrotem do rondla. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem przyklei się grubą warstwą do tyłu łyżki. Nie może się jednak zagotować. Dodać esencję waniliową i zamieszać.

6Kiedy pudding będzie gotowy, wyjąć go z kąpieli wodnej. Zdjąć pokrywkę lub folię, położyć odwrócony talerz na naczyniu i odwrócić je, żeby pudding wypadł z formy. Podawać gorący, z kremem.

Porcja dla:

6 osób