Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Dhal to jedna z podstawowych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie ma on konsystencję gęstego sosu. My dzięki dodaniu pokrojonych warzyw otrzymamy dość treściwe danie, świetne na wegetariański posiłek. Można dodać do tej potrawy inne warzywa, ale w małych kawałkach, żeby szybko się ugotowały.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 30 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 200 g żółtej soczewicy
  • 550 ml wywaru warzywnego

Przygotowanie:

1Rozgrzać w rondlu olej na średnim ogniu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zacznie mięknąć. Dodać imbir i smażyć jeszcze 3 minuty.

2Dodać soczewicę i wymieszać starannie z cebulą. Wlać wywar, przykryć rondel i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić około 15 minut.

3Wrzucić marchewkę i kalafior. Przykryć rondel ponownie i dusić 12-15 minut, aż soczewica zmięknie, a marchewka i kalafior będą gotowe.

4Doprawić solą i pieprzem. Dodać listki kolendry oraz sok z cytryny i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób