Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
255 min.

Smaczna kula z serka smietankowego z boczkiem. Najlepiej smakuje z maślanymi krakersami.

Składniki:

  • 500 g boczku wędzonego w plastrach
  • 500 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 drobno pokrojona dymka ze szczypiorkiem
  • 110 g (1 szklanka) posiekanych orzechów pekan

Przygotowanie:

1W dużej patelni podsmażyć boczek. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Ostudzony boczek pokroić lub połamać na małe kawałki.

2W średniej misce wymieszać ser z boczkiem, majonezem i szczypiorkiem, a następnie uformować z masy 2 kule. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 do 4 godzin lub na noc.

3Przed podaniem obtoczyć kulki w posiekanych orzechach.

Porcja dla:

20 osób