Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
255 min.
255 min.
Smaczna kula z serka smietankowego z boczkiem. Najlepiej smakuje z maślanymi krakersami.
Składniki:
- 500 g boczku wędzonego w plastrach
- 500 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki majonezu
- 1 drobno pokrojona dymka ze szczypiorkiem
- 110 g (1 szklanka) posiekanych orzechów pekan
Przygotowanie:
1W dużej patelni podsmażyć boczek. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Ostudzony boczek pokroić lub połamać na małe kawałki.
2W średniej misce wymieszać ser z boczkiem, majonezem i szczypiorkiem, a następnie uformować z masy 2 kule. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 do 4 godzin lub na noc.
3Przed podaniem obtoczyć kulki w posiekanych orzechach.
Porcja dla:
20 osób