Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
400 min.

Stek pachnący słońcem! Aromatyczne, kruche mięso z grilla, marynowane w soku pomarańczowym z dodatkiem czosnku i imbiru!

Składniki:

  • 1 kg rostbefu o grubości 5 cm
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka świeżego imbiru, rozgniecionego
  • 2 pomarańcze

Przygotowanie:

1Na powierzchni mięsa, z obu stron zrobić nacięcia na krzyż i ułożyć mięso w płytkim naczyniu.

2Wycisnąć sok z pomarańczy. Odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok wymieszać z czosnkiem i imbirem. Zalać nim mięso i wstawić do lodówki na 6 godzin.

3Rozgrzać grill do średniej temperatury.

4Posmarować grill oliwą i położyć na nim stek. Piec przez 10-12 minut z każdej strony. Zdjąć z grilla i odstawić na parę minut.

5W międzyczasie, podgrzać odłożony wcześniej sok pomarańczowy. Mięso pokroić i przełożyć na półmisek. Przed podaniem polać sokiem pomarańczowym.

Porcja dla:

4 osób