Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
400 min.
400 min.
Stek pachnący słońcem! Aromatyczne, kruche mięso z grilla, marynowane w soku pomarańczowym z dodatkiem czosnku i imbiru!
Składniki:
- 1 kg rostbefu o grubości 5 cm
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka świeżego imbiru, rozgniecionego
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
1Na powierzchni mięsa, z obu stron zrobić nacięcia na krzyż i ułożyć mięso w płytkim naczyniu.
2Wycisnąć sok z pomarańczy. Odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok wymieszać z czosnkiem i imbirem. Zalać nim mięso i wstawić do lodówki na 6 godzin.
3Rozgrzać grill do średniej temperatury.
4Posmarować grill oliwą i położyć na nim stek. Piec przez 10-12 minut z każdej strony. Zdjąć z grilla i odstawić na parę minut.
5W międzyczasie, podgrzać odłożony wcześniej sok pomarańczowy. Mięso pokroić i przełożyć na półmisek. Przed podaniem polać sokiem pomarańczowym.
Porcja dla:
4 osób