10 min.
08 min.
18 min.
Grecka przystawka, czyli meze, która zadziwia kombinacją smaków – słona feta jest obtoczona w jajku, mące i sezamie, a następnie smażona w oliwie i skropiona miodem!
Składniki:
- 200 g twardego sera feta w jednym plastrze
- 60 g mąki pszennej
- 1 jajko, roztrzepane
- 75 g nasion sezamu
- czarny pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- 2-4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
1Plaster fety pokroić na 4 paluchy. Włożyć na 10 minut do zamrażarki.
2DO głębokiego talerza wbić jajko i roztrzepać. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego sezam. Do jajka dodać trochę pieprzu.
3Do małej patelni wlać ok. 1 cm oliwy i rozgrzać na średnim ogniu.
4Wyjąć fetę z zamrażarki i obtoczyć w jajku, w mące, znowu w jajku i na koniec w sezamie. Dobrze pokryć z każdej strony.
5Włożyć paluszki do gorącej oliwy i smażyć po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Wyjąć w oliwy i odsączyć na papierowych ręcznikach.
6Ułożyć paluszki na talerzu i polać miodem. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób