Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
18 min.

Grecka przystawka, czyli meze, która zadziwia kombinacją smaków – słona feta jest obtoczona w jajku, mące i sezamie, a następnie smażona w oliwie i skropiona miodem!

Składniki:

  • 200 g twardego sera feta w jednym plastrze
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 75 g nasion sezamu
  • czarny pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • 2-4 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

1Plaster fety pokroić na 4 paluchy. Włożyć na 10 minut do zamrażarki.

2DO głębokiego talerza wbić jajko i roztrzepać. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego sezam. Do jajka dodać trochę pieprzu.

3Do małej patelni wlać ok. 1 cm oliwy i rozgrzać na średnim ogniu.

4Wyjąć fetę z zamrażarki i obtoczyć w jajku, w mące, znowu w jajku i na koniec w sezamie. Dobrze pokryć z każdej strony.

5Włożyć paluszki do gorącej oliwy i smażyć po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Wyjąć w oliwy i odsączyć na papierowych ręcznikach.

6Ułożyć paluszki na talerzu i polać miodem. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób