Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ryż gotowany na mleku w połączeniu z waniliowym sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Dla miłośników mlecznych deserów.
Składniki:
- 100 g ryżu jaśminowego (jedna torebka)
- 170 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1/2 opakowania (9 g) cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 150 g śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
1Ryż ugotować na mleku z dwoma łyżkami cukru, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Odstawić do ostygnięcia.
2Truskawki rozmrozić lub obrać i oczyścić, pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do rondelka i zasypać cukrem waniliowym i dwoma łyżkami cukru. Dusić na małym ogniu aż do uzyskania gęstego sosu. Na koniec można dodać odrobinę cynamonu.
3Śmietanę ubić mikserem z pozostałym cukrem.
4W wysokich naczyniach układać kolejno składniki: ryż na mleku, odrobina sosu, ryż, znów sos truskawkowy, bita śmietana i na koniec jeszcze trochę sosu.
Porcja dla:
4 osób