Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ryż gotowany na mleku w połączeniu z waniliowym sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Dla miłośników mlecznych deserów.

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego (jedna torebka)
  • 170 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1/2 opakowania (9 g) cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 150 g śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

1Ryż ugotować na mleku z dwoma łyżkami cukru, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Odstawić do ostygnięcia.

2Truskawki rozmrozić lub obrać i oczyścić, pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do rondelka i zasypać cukrem waniliowym i dwoma łyżkami cukru. Dusić na małym ogniu aż do uzyskania gęstego sosu. Na koniec można dodać odrobinę cynamonu.

3Śmietanę ubić mikserem z pozostałym cukrem.

4W wysokich naczyniach układać kolejno składniki: ryż na mleku, odrobina sosu, ryż, znów sos truskawkowy, bita śmietana i na koniec jeszcze trochę sosu.

Porcja dla:

4 osób