Czas przygotowania:
02 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
07 min.

Świetny sos, doskonale pasujący do niemal każdego azjatyckiego dania. Można w nim maczać sajgonki, zanurzać pierożki lub topić inne przekąski. Jeśli chce się otrzymać sos gęstszy od proponowanego w przepisie, można rozpuścić w 1/8 do 1/4 szklanki zimnej wody dodatkowe 1/4 łyżeczki mąki kartoflanej i dolać do gotowanego sosu, stale mieszając, aż zgęstnieje.

Składniki:

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 80 ml (1/3 szkl.) octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 160 ml (2/3 szkl.) niesłodzonego soku ananasowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1W małym garnku wymieszać na małym ogniu za pomocą metalowej trzepaczki ocet z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, sok ananasowy, ketchup, brązowy cukier i sól. Podgrzewać ciągle mieszając, aż sos będzie równomiernie rozgrzany.

Porcja dla:

8 osób