Czas przygotowania:
02 min.
02 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
07 min.
07 min.
Świetny sos, doskonale pasujący do niemal każdego azjatyckiego dania. Można w nim maczać sajgonki, zanurzać pierożki lub topić inne przekąski. Jeśli chce się otrzymać sos gęstszy od proponowanego w przepisie, można rozpuścić w 1/8 do 1/4 szklanki zimnej wody dodatkowe 1/4 łyżeczki mąki kartoflanej i dolać do gotowanego sosu, stale mieszając, aż zgęstnieje.
Składniki:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 80 ml (1/3 szkl.) octu spirytusowego
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 160 ml (2/3 szkl.) niesłodzonego soku ananasowego
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki brązowego cukru
- sól do smaku
Przygotowanie:
1W małym garnku wymieszać na małym ogniu za pomocą metalowej trzepaczki ocet z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, sok ananasowy, ketchup, brązowy cukier i sól. Podgrzewać ciągle mieszając, aż sos będzie równomiernie rozgrzany.
Porcja dla:
8 osób