Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Tradycyjny sposób przyrządzenia wątróbki. Najpierw panierowana, potem smażona z cebulką i jabłkiem. Prosty i smaczny obiad.
Składniki:
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- 2-3 łyżki oleju
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- sól i pieprz do smaku
- 1 kwaśne jabłko, pokrojone na małe kawałki
- kilka łyżek wody
- sos sojowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Oczyszczamy wątróbkę i kroimy na małe kawałki (takie na raz do buzi).
2W woreczku foliowym mieszamy mąkę z bułką tartą i wrzucamy wątróbkę. Potrząsamy woreczkiem, by panierka ładnie przywarła do wątróbki.
3Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wątróbkę.
4Zdejmujemy ją z patelni, na którą wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości lekko podlewając wodą, by szybciej zmiękła.
5Gdy cebula jest miękka i lekko zrumieniona, dodajemy jabłka i lekko przesmażamy aby zmiękły. Dodajemy wątróbkę, podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotowe.
6Można doprawić danie odrobiną sosu sojowego, jeśli lubimy.
Porcja dla:
2 osób