Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Tradycyjny sposób przyrządzenia wątróbki. Najpierw panierowana, potem smażona z cebulką i jabłkiem. Prosty i smaczny obiad.

Składniki:

  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kwaśne jabłko, pokrojone na małe kawałki
  • kilka łyżek wody
  • sos sojowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Oczyszczamy wątróbkę i kroimy na małe kawałki (takie na raz do buzi).

2W woreczku foliowym mieszamy mąkę z bułką tartą i wrzucamy wątróbkę. Potrząsamy woreczkiem, by panierka ładnie przywarła do wątróbki.

3Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wątróbkę.

4Zdejmujemy ją z patelni, na którą wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości lekko podlewając wodą, by szybciej zmiękła.

5Gdy cebula jest miękka i lekko zrumieniona, dodajemy jabłka i lekko przesmażamy aby zmiękły. Dodajemy wątróbkę, podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotowe.

6Można doprawić danie odrobiną sosu sojowego, jeśli lubimy.

Porcja dla:

2 osób