Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jeśli rano jesteście bardzo głodni, nie ma nic lepszego niż pożywne „śniadanie farmera” składające się z ziemniaków, jajek i sera. Ja lubię dodać do niego ser feta i oliwki, ale można użyć dowolnego żółtego sera.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g czarnych oliwek
  • 75 g sera feta
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 4 jajka, roztrzepane

Przygotowanie:

1Nieobrane ziemniaki włożyć do garnka, posolić i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu przez 20-25 minut. Odcedzić wodę, odstawić ziemniaki żeby ostygły, a następnie obrać i pokroić na ćwiartki.

2W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć ziemniaki aż będą przyrumienione. Dodać rozmaryn, oliwki i ser feta i smażyć chwilę na dużym ogniu.

3Wylać jajka na ziemniaki i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty, aż jajka się zetną. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

2 osób