Czas przygotowania:
100 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
125 min.

Jak wygląda wymarzony niedzielny poranek? Około południa budzi nas zapach bułeczek pieczonych w domowej kuchni… Okazuje się, że nie jest to takie niemożliwe. Wystarczy namówić któregoś z domowników, żeby zrealizował ten przepis.

Składniki:

  • 500 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
  • szczypta soli
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 42 g drożdży
  • 160 g miękkiego masła

Przygotowanie:

1Wsypać mąkę do miski, dodać sól i zrobić w mące wgłębienie. Mleko z cukrem podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Wlać do wgłębienia w mące. Dodać do mąki rozbite jajka, pokrojone w płatki masło i kardamon oraz cynamon.

2Wszystkie składniki wyrobić mikserem, zaczynając od środka miski, aż powstanie półpłynne, lepkie ciasto.

3Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby ciasto wyrosło. Potem dodać koryntki i energicznie zagniatać oraz uderzać rękami ciasto w misce, aż przestanie przywierać do miski i prawie nie będzie kleić się do rąk.

4Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Lekko umączonymi rękami uformować z ciasta 12 bułeczek i ułożyć je na blachach, w odstępach 6 cm. Przykryć i pozwolić, żeby bułki wyrastały jeszcze przez 30 minut.

5Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać 2 łyżki mleka z cukrem pudrem. Posmarować tą mieszaniną bułeczki i wkładając blachy pojedynczo do piekarnika, piec przez 20–25 minut do złotobrązowej barwy. Ostudzić na drucianej podstawce.

Porcja dla:

2 osób