Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Bardzo pyszny i aromatyczny sok z dużą zawartością witaminy C. Najbardziej go lubię do herbaty zamiast cytryny.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

1Pigwę umyć, rozkroić na pół, a potem na ćwiartki (tak najlepiej usuwa się pestki).

2Wydrążone z pestek owoce kroić na cienkie plasterki i wkładać do wyparzonych słoików.

3W każdym słoiku warstwę pigwy ubić i ucisnąć, a potem przysypywać cukrem (na słoik będzie to 4-5 warstw cukru).

4Słoiki odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni. Każdego dnia przysypywać na wierzchu warstwę cukru.

5Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Świetne do herbaty lub z wodą.

Porcja dla:

4 osób