Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Bardzo pyszny i aromatyczny sok z dużą zawartością witaminy C. Najbardziej go lubię do herbaty zamiast cytryny.
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
1Pigwę umyć, rozkroić na pół, a potem na ćwiartki (tak najlepiej usuwa się pestki).
2Wydrążone z pestek owoce kroić na cienkie plasterki i wkładać do wyparzonych słoików.
3W każdym słoiku warstwę pigwy ubić i ucisnąć, a potem przysypywać cukrem (na słoik będzie to 4-5 warstw cukru).
4Słoiki odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni. Każdego dnia przysypywać na wierzchu warstwę cukru.
5Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Świetne do herbaty lub z wodą.
Porcja dla:
4 osób