10 min.
25 min.
35 min.
Zielony szpinak i złote morele sprawiają, że to danie jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale także bardzo kolorowe. Możemy podawać je jako dodatek do różnych potraw z dużą ilością sosu.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 55 g suszonych moreli, grubo posiekanych
- 900 ml niesolonego wywaru z warzyw
- 35 g orzeszków piniowych
- 225 g młodych liści szpinaku
- sok z ½ cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
1Wsypać kaszę jaglaną i morele do dużego rondla, wlać wywar. Zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza zmięknie.
2Prażyć orzeszki piniowe na małej patelni, aż się zrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić.
3Dodać szpinak i sok z cytryny do garnka z kaszą, doprawić pieprzem. Przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu na 4-5 minut, żeby liście szpinaku zwinęły się i zmiękły.
4Delikatnie wymieszać kaszę ze szpinakiem, nałożyć do miski, w której będziemy ją podawać. Posypać prażonymi orzeszkami i podawać.
Porcja dla:
4 osób