Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Zielony szpinak i złote morele sprawiają, że to danie jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale także bardzo kolorowe. Możemy podawać je jako dodatek do różnych potraw z dużą ilością sosu.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 55 g suszonych moreli, grubo posiekanych
  • 900 ml niesolonego wywaru z warzyw
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 225 g młodych liści szpinaku
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

1Wsypać kaszę jaglaną i morele do dużego rondla, wlać wywar. Zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza zmięknie.

2Prażyć orzeszki piniowe na małej patelni, aż się zrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić.

3Dodać szpinak i sok z cytryny do garnka z kaszą, doprawić pieprzem. Przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu na 4-5 minut, żeby liście szpinaku zwinęły się i zmiękły.

4Delikatnie wymieszać kaszę ze szpinakiem, nałożyć do miski, w której będziemy ją podawać. Posypać prażonymi orzeszkami i podawać.

Porcja dla:

4 osób